Sujeverje i biznis

sujeverje

Sujeverje i biznis

NI SRBI NISU IMUNI NA SUJEVERJE:  Hoteli 'Moskva' i 'Balkan' nemaju čak ni sobu broj 13

Možda mislite da je strah od petka 13. rezervisan samo za 'zapadnjake', ali grešite! I Srbi su skoro podjednako sujeverni kada je u pitanju „najbaksuzniji dan u godini“, a neke od ovih činjenica iz istorije to i dokazuju.

Svake godine „preživimo" bar jedan petak 13. a najviše tri. Ove, 2015. sa svojim strahovima ćemo morati da se suočimo tri puta, u februaru, martu pa onda u novembru.

Strah od petka 13. možda nije racionalan, ali je i te kako realan. U pitanju je jedan od najpopularnijih fobija i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.

Predstavljamo vam činjenice o „najbaksuznijem danu u godini" koje možda i nisu tako strašne, ali će vas i te kako zabaviti:

– Poreklo verovanja u nesreću povezanu sa ovim danom do danas nije precizno razjašnjeno. Cela situacija verovatno potiče još iz biblijskih vremena jer je Juda bio 13. gost na Poslednjoj večeri. On je izdao Isusa koji je kasnije, razapet oper, baš u petak.

– Takođe, navodno su Adam i Eva upravo u petak ubrali jabuku koja ih je zauvek isterala iz raja.

– Još istorijskih događaja se vezuju za ovaj „baksuzni dan" - tada je, prema legendi, počeo Veliki potop, obustavljena je izgradnja Vavilonske kule, a i Kain je, navodno, baš jednog petka 13. ubio Avelja.

– U zabeleženoj istoriji, 13. oktobra 1307. godine, francuski kralj Filip IV i papa počeli konačni odračun sa templarima. Oni su istovremeno uhapšeni, mučeni zbog jeresi i na kraju pogubljeni, a red je uskoro prestao da postoji.

– Broj 13 smatra se nesrećnim još od drevnih vremena, dok se petak vidi kao zlokoban od 14. veka. Ipak, petak 13. se nikada nije smatrao naročito zlokobnim pre sredine 19. veka.

– Ni Srbi nisu imuni na sujeverje. Kada je u Beograd stigao telefon niko nije želeo da dobije broj 13. Na kraju, malerozna cifra je dodeljena Beogradskim klanicama.

– Veliki broj bolnica nema sobu sa brojem 13, neki neboderi ni taj sprat, a ni aerodromi nisu imuni pa katkad izostave Izlaz broj 13.

lift bez 13– Američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt nije putovao 13. u mesecu, niti je ikad ugostio trinaestero ljudi za stolom.

– Napoleon i američki predsednik Herbert Huver takođe su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.

– Mark Tven jednom je bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide.

– U centru Beograda, hoteli „Moskva" i „Balkan" nemaju sobe sa brojem 13. Tako na prvom spratu posle sobe 112 ide soba 114, a isto je i na ostalim spratovima.

– Prema gregorijanskom kalendaru najveća je verovatnoća da će 13. u mesecu pasti baš u petak nego bilo kog drugog dana u nedelji. U stvari, u bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedeljak 685 puta, utorak 685 puta, sredu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedelju 687 puta.

– U Španiji i Grčkoj smatraju da je utorak 13. nesrećan dan.

– Četiri od 12 filmova „Petak 13" bila su prikazana baš na petak 13.

– Uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.

Preuzeto sa dnevno.rs

P.S. Mnogi bizmismeni ne plaćaju ponedeljkom, bez obzira na valutu, dospeće obaveze. Istočni trgovci ne žele neke ljude da prve puste u radnju po otvaranju, neki naši taksisti pažljivo biraju prvu mušteriju ...     O svemu tome i mnogo čemu drugom, uskoro.