Kada je vreme za novi sajt?

uskoro novi sajt

Kada je vreme za novi sajt?

Da li razmišljate o izradi novog sajta, e-prodavnice?

Šta se sve desilo od kada ste uradili poslednju verziju sajta?

Predlažemo da prođete kroz 8 tačaka i napravite samoocenjivanje Vaše postojeće web prezentacije.

1) Dizajn.

Da li korisnik-posetilac ima utisak da je to "sveža" stranica ili ga podseća na početak veka? Da li želi da veruje sadržaju u okruženju koji ga asocira na bajato, ne ažurirano? Ovde se valja setiti zlatnog pravila: "Nemate drugu šansu za prvi utisak!"

2) Sajt je urađen u "flešu", animiran je, sve leti i svetluca...a i zvučnih efekata ne fali!

Ovo više jednostavno ne sme. Iako Flash verovatno ima svoje mesto u web industriji,  sajt  nije najbolje mesto da ga koristite. Kao prvo, pretraživači imaju težak zadatak u pronalaženju bilo kakve informacije koje se nalaze u animaciji. I ako je ceo sajt je jedna velika Flash datoteka (mnogo animacije i malo teksta), onda je definitivno vreme da se radi novi sajt.

3. Vaš sajt uglavnom govori  o vama,  a ne u korist vašim kupcima

Već duže vreme uočeno je da se na sajtovima govori  o vlasnicima i / ili preduzeću/kompaniji i šta vi radite dobro. Blogovi su sada popuniti mesto i nišu za lične sajtove i oni nisu vaš cilј za sadržaj sajta koji predstavlja vaš biznis/vaše preduzeće. Znači, vaš sajt sada treba da bude napisan, optimizovan i fokusiran na klijenta.

4. Ne znate tačno ko posećuje vaš sajt?

Ako ne znate ko tačno posećuje vaš web-sajt,  vaša strategija ima nekoliko problema koji su potrebni da se reše. Prvo, ako ne znate ko dolazi na vaš sajt, zašto to ne znate? Mi koristimo Google Analitycs  za klijente da vidimo ko, kada i odakle dolazi. Kada saznate ko je vaša publika, možete da podesite svoj sadržaj da doprete do klijenata na pravi način. Možemo da vam pomognemo da strategiju usmerite na „prave“ lјude. To može biti učinjeno sa redizajnom sajt, ažuriranjem vašeg postojećeg ili izradom novog sajta.

5. Imate li „Mobilni sajt“ / “Mobile friendly”?

O ovoj temi pisali smo pre više od dve godine, sada je ovaj standard jednostavno nužan. Mobilni sajtovi postaju sve važniji. Potrošači su uvek na svojim mobilnim telefonima, tabletima i drugim uređajima. Google je još 21. april 2015. odredio kao “dan D” za privođenje sadržaja  internet prezentacija na “Mobile friendly” Ako se vaš sajt ne pojavi na mobilnom uređaju, ako je sadržaj nerazumljiv ili ako izgleda kao da je polomlјen na delove, onda je vreme za redizajna, optizaciju ili novi sajt. Ovde treba istaći da nova verzija  ima prednost nad redizajnom i to prevashodno u cenovnom smislu.

6. Vašem sajtu treba večnost da se učita

To je ... ako ste ikada čekali da se sajt učita i za to je trebalo skoro minut, znate kakva vam je bila reakcija, ali i šta ste pomislili o firmi vlasnici sajta. Razloga može da bude više, od preopterećenog servera gde hostujete pa do loše optimizacije različitih datoteka koje čine vaš sajt. U svakom slučaju to posetioca ne zanima, on će jednostavno da ode dalje. Ako je ovo vreme koje karakteriše manje prilika za posao, da li ste ikada pomislili koliko ste mogućnosti propustili pre nego li je neko i pročitao išta o vama?

7. Gde ste na pretraživačima?

Pozicija na pretraživačima je važna. To pomaže saobraćaj na vašem sajtu i zauzvrat, pomaže vam da povećate i održite biznis. Stvari koje pobolјšavaju poziciju web sajta u rangiranju su način na koji je sadržaj napisan, kako se dodaju veze, kako su slike ugrađene i... desetine drugih faktora. Ova aktivnost je poznata i kao SEO optimizacija. (engl. Search engine optimization) i predstavlja onaj deo izrade i održavanja web prezentacije koju korisnik ne vidi, a  vama više znači od bilo čega što čini sajt. Zapamtite, Google ne ocenjuje da li je vaš sajt „lep“, već da li je dobro SEO optimizovan i da li se pravilno održava.

8. Investicija

Koliko ste investirali u postojeću verziju, da li se investicija vratila, koliko ste zaradili, koliko ste prilika za novi posao propustili...da li imate informaciju šta misle korisnici o vašem sajtu i koliko su im korisne informacije koje im nudite? Koji je standard za brzinu odgovora na pitanja i upit?  U odgovoru na ova i slična pitanja krije se zapravo vrednost vaše nove web prezentacije, izrade novog sajta. Na kraju, ali ne i manje bitno, zašto firme koje drže do sebe na svake dve-tri godine prave novu verziju sajta? Uvek je lepo imati nešto novo, zar ne ?!

Nismo zaboravili e-prodavnicu. Sve gore navedeno kod e-prodavnica je daleko rigidnije, tu se pre svega gleda konverzija, realizovana kupovina.

Savet za početnike:

Ukoliko niste dobro osmislili e-prodaju bolje ne krećite u ovaj izazov. E-prodavnica će otkriti sve nedostatke koje vaša firmi ima u procesu klasične prodaje i može da naruši postojeći obim posla.

Kontaktirajte nas: preko KONTAKT forme ili preko specijalizovane stranice Izrada sajta , možemo da pomognemo u traženju odgovora na sva postavljena pitanja iz ovog teksta.

Iskoristite našu formu za BESPLATU PROCENU ZA IZRADU VEB SAJTA