TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na reklame.

U Britaniji će reklamiranje na internetu privući više od polovine ukupnog reklamnog budžeta već ove godine, a tu zemlju slediće Danska i Švedska 2016. i Kina 2017, navodi istraživačka kompanija ZenitOptimedia.

Internet je u 2014. bio vodeći medij za reklamiranje na sedam tržišta: u Australiji, Kanadi, Danskoj, Holandiji, Norveškoj, Švedskoj i Britaniji, a do 2017. biće dominanatan i u Kini, Finskoj, Nemačkoj, Irskoj i na Novom Zelandu.

Na globalnom nivou, televizija će ostati ključni medij za reklamiranje, dok je internet na drugom mestu. Jaz između ta dva medija, međutim, biće smanjen sa 11 odsto iz 2015. na četiri odsto u 2017.

Izvršni direktor ZenitOptimedia Stiv King predviđa da će internet kao reklamni medij na globalnom nivou prestići TV do kraja tekuće decenije.

To se, međutim, odnosi samo na tradicionalnu televiziju, koja se gleda na TV prijemnicima.

Količina vremena koju gledaoci provode gledajući onlajn video sadržaj na računarima, tabletima i pametnim telefonima je u rapidnom porastu i reklamni budžet se sve više fokusira na internet, dodaje King.

Zenit procenjuje da će u periodu od 2014. do 2017. na mobilne uređaje otpadati dvostruko više reklamnog budžeta nego što je to sada slučaj i da će udeo globalne reklamne potrošnje u toj oblasti porasti sa 5,1 na 12,9 odsto.

Ukupna globalna reklamna potrošnja će ove godine porasti 4,3 odsto na 531 milion dolara, a 2016. biće uvećana pet odsto, zahvaljujući Letnjim olimpijskim igrama u Brazilu i predsedničkim izborima u SAD. Rast potošnje će zatim 2017. usporiti na 4,3 odsto.