PayPal u Srbiji

paypal u srbiji

PayPal u Srbiji

Globalni servis konačno u punoj funkciji za građanje Srbije, ali još nešto ostaje nezakonito

Narodna banka Srbije (NBS) potvrdila je da građani Srbije putem Pej Pala(PayPal) sada mogu da primaju novac iz inostranstva za robu i usluge koju prodaju elektronskim putem. Ipak, nedostaci i dalje postoje, jer je zbog domaćih zakona i dalje zabranjena razmena novca preko ovog servisa među rezidentima Srbije.

- Pej Pal je uvođenjem opcije prijema omogućio dvosmerni protok, pa je sada moguće i slati i primati novac - kažu u NBS.
Zoran Torbica iz Centra za razvoj Interneta objašnjava da je sama činjenica da će moći da nam stižu uplate iz inostranstva značajna za razvoj malih biznisa.

- Sada će arhitekte, programeri, novinari, ali i ljudi sa najrazličitijim hobijima moći da ponude svoje usluge, ili proizvode čitavom svetu i da im uplate istog trenutka legnu na račun. Olakšano primanje uplata iz inostranstva pogoduje samozapošljavanju. I oni koji nisu koristili internet za prodaju onoga što proizvode, sada će početi, a porašće i broj onlajn prodavnica. Pozitivni efekti na srpsku privredu videće se već za nekoliko meseci - kaže Torbica.

Jedini problem je što Srbija ne dozvoljava promet devizama između svojih građana, preduzeća i preduzetnika. Kako je jedino zakonito sredstvo plaćanja u našoj državi dinar, a ovu valutu Pej Pal ne prepoznaje, to znači da bi svaka razmena novca preko Pej Pala između onih koji žive u Srbiji, mogla da bude sankcionisana.

Darko Vidić, direktor internet servisa koji se bavi dizajnom kaže da je testirao mogućnost primanja novca i da očekuje da će ona da mu olakša poslovanje.

- Ja bih sad odmah uvrstio Pej pal na svoj sajt kao mogućnost plaćanja, ali ne želim da odvajam domaće klijente, sa kojima ne bih smeo da ga koristim, od inostranih. Zato je sada najvažnije da NBS u saradnji sa državom sve zakone, posebno Zakon o deviznom poslovanju prilagodi 21. veku i omogući plaćanje u devizama i u okviru naše države - kaže Vidić za “24 sata“.

Ipak, u NBS kažu da je osnovna namera uvođenja servisa stranih institucija elektronskog novca upravo olakšan pristup naših trgovaca međunarodnom tržištu.

- Ovi servisi su isključivo namenjeni za prekogranična plaćanja, jer plaćanja u Srbiji između građana nisu dozvoljena preko institucija koje nemaju licencu za rad u našoj zemlji. Kada Srbija postane članica EU preko Pej Pala koji je registrovan u Luksemburgu moći će da se vrše plaćanja i između rezidenata - objašnjavaju u NBS.

Ipak, juče su mnogi građani Srbije testirali ovu opciju jedni na drugima.

- Probao sam da pošaljem novac drugu koji takođe živi u Srbiji i uspeo sam. Poslao sam ja njemu evro i on meni. Uzeli su mi proviziju 0,38 evra, ali nisam imao pojma da to nije legalno - kaže jedan Beograđanin.

Šta je trenutno moguće Pejpalom

- kupovina robe iz inostranstva
- slanje novca u inostranstvo
- prodaja usluge ili robe nekome u inostranstvu
- slanje novca preko Pejpala iz inostranstva u Srbiju

Šta nije moguće Pejpalom

- kupovina i prodaje robe između građana Srbije