Amazon

amazon

Amazon: Slanje robe pre nego što je poručena

Amazon je saopštio da je dobio dozvolu za patent, za koji u ovom američkom gigantu elektronske trgovine  tvrde da će napraviti revoluciju u dostavi robe do krajnjih potrošača. Reč je o konceptu da se roba šalje kupcima i pre nego što je uopšte naručena, a na osnovu elektronskih predviđanja da će je na području na koje se dostavlja neko kupiti u roku u kojem putuje do zadate destinacije.

Mada je patentna prijava tek sada obnarodovana, Amazon je zahtev podneo još 2012. godine, opisujući novu uslugu kao metod „anticipirane dostave“, a patent je odobren 24, decembra 2014. U Amazonu tvrde da je ceo projekat zasnovan na čvrstim naučnim parametrima. Ideja je da se uključivanje ljudskog faktora svede na minimu u predviđanju distribucije, te da se roba  unapred šalje u određena područja u kojima se očekuju narudžbe na osnovu statističkih podataka. Kad narudžbina stigne, roba ne mora na put oko sveta, već se praktično dostavlja iz komšiluka.

Naravno, neće se sva roba dostavljati na ovaj način. Slanje robe u određena geografska područja određivaće se prema istorijskim podacima i profilima navika kupaca koji su sličnu robu  kupovali, ili se za nju interesovali pretragom na internetu.