Šta treba da znate o društvenim mrežama

social media

Šta treba da znate o društvenim mrežama

Ljudska priroda je programirana da bude društveno aktivana do određenog stepena. Neki lјudi su aktivniji, drugi manje!

Međutim, lјudi su uvek u potrazi za načinima da se povezuju u mreže jedni sa drugima. U ovom dobu digitalizacije, lјudi su pronašli način da budu društveno aktivni na internetu, pojavom brojnih društvenih mreža, platformi i aplikacija.

Sada čak i odnosi počinju, rastu i završavaju se na društvenim mrežama. Ljudi se više ne viđaju, ne rukuju, nemaju poslovne sastanake.

Mnoge tradicionalne potrebe i navike promenile su se pojavom društvenih medija.

Social media sajtovi i platforme koji su nastajali u poslednjih desetak godina takođe su prepoznali ovu ljudsku prirodu i njihov broj se progresivno uvećavao. Prema statističkim podacima, oko 2 milijarde korisnika koristi socijalne mreže i aplikacije u 2015., sa povećanom upotrebom mobilnih uređaja, taj broj će verovatno da pređe 2,6 milijardui do 2018. godine.

Dakle, u ovom članku, govorimo o nekim od najpopularnijih sajtova društvenih medija koji egzistiraju danas u svetu. Možete da saznate kako je pozicionirana vaša omiljena medijska platforma, a možda dobijete ideju da se nekoj pridružite.

 

1 - FACEBOOK

 

Ovo je najveća platforma za društveno umrežavanje u svetu i koja se najviše koristi. Facebook je možda prvi koji je nadmašio 1 milijarde korisničkih naloga.

Pored mogućnosti da se povežete sa prijatelјima i rođacima, možete pristupiti različitim Facebook aplikacijma za prodaju na internetu. Možete da promovišete svoj biznis, brend i proizvode koristeči plaćene Facebook reklame.

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 1,59 milijardi

 

2 - WHATSAPP MESSENGER

 

Uprkos tome što ih je kupio Facebook 2014. godine, ova platforma za instant poruke postoji kao nezavisan entitet.

Stigao je na scenu mnogo kasnije nego Facebook, ali je uspeo da uhvati maštu miliona lјudi širom sveta dajući im mogućnost da komuniciraju i odmah dele sadržaj sa pojedincima i grupama. Funkcija VhatsApp Messenger Poziv je samo šlag na torti!

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 1 milijarda

 

3- QQ

 

Tencent QQ (više poznat kao QQ) je platforma za instant poruke (chat-based). Ona je postala međunarodna, sa više od 80 zemalјa koji ga koriste, nakon što je pokrenut u Kini.

Može da se koristiti da ostanete u kontaktu sa prijatelјima preko tekstova, video poziva i glasovnih razgovora. Čak ima ugrađenog prevodioca da prevedete svoje razgovore.

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 853 miliona

 

4 - WECHAT

 

Ovo je sve-u-jednom aplikacija za razmenu poruka i poziva (slično kao WhatsApp) koji omogućava da se povežete sa lјudima po vašem izboru. Takođe je razvijen od strane Tencent u Kini i može lako da raditi zajedno sa QQ. Prema procenama , broj WeChat korisnika će se brzo izjednačiti sa brojem VhatsApp korisnika.

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 697 miliona

 

5 - QZONE

 

Kao QQ i WeChat, Qzone je još jedan servis za društveno umrežavanje koju je razvio Tencent. Omogućava da delite fotografije, gledate video snimke, slušate muziku, pišete blogove, održavate dnevnike i tako dalјe. Takođe vam daje da birate i prilagodite izgled i doživljaj vaših Qzone web stranica.

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 640 miliona

 

6 - TUMBLR

 

U vlasništvu Yahoo od 2013. godine, Tumblr služi kao medijska blog platforma koja može da se koristiti za pronalaženje i praćenje stvari koje vam se dopadaju.Takođe možete da je koristite da bi nešto pisali, uklјučujući i multimedije, do kratkog blog oblika. Osim toga, daje vam fleksibilnost da prilagodite skoro sve.

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 555 miliona

 

7 - INSTAGRAM

 

Instagram je lansiran kao jedinstvena platforma za društveno umrežavanje koja je potpuno zasnovana na razmeni fotografija i video zapisa. Ova aplikacija za društveno umrežavanje na taj način omogućava da uhvatite najbolјe trenutke vašeg života, sa kamerom telefona ili bilo kojom drugom i pretvoriti ih u umetnička dela. To je moguće zato što vam Instagram omogućava da primenite više filtera na svoje fotografije i da ih lako možete povezati sa drugim popularnim društvenim mrežama kao što su Facebook i Tvitter. Instagram je sada deo Facebook carstva. 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 400 miliona

 

8 - TWITTER

 

Ovaj sajt za društveno umrežavanje vam omogućava da postavite kratku tekstualnu poruka (twit), koja sadrži ograničen broj znakova (do 140), da prenesete poruku svetu. Sa rastućom pomamom za online kupovinom, Twiter omogućava da se promoviše svoje poslovanje, pa čak i kupujete direktno putem twitova. 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 320 miliona

 

9 - GOOGLE+

 

U vlasništvu tech giganta Google, ova platforma je zasnovana na društvenom umrežavanju i omogućava vam da ostanete u kontaktu sa lјudima deleći poruke, fotografije, video snimke, korisni linkovi za sajtove i tako dalјe. Takođe proširuje podršku za video konferencije putem Hangouts i omogućava preduzećima da promovišu svoje brendove i proizvode preko Google+ poslovne stranice.

Broj aktivnih korisnika: približno 300 miliona

 

10 - SKYPE

 

Skype, u vlasništvu Microsofta, jedna je od najpopularnijih platformi za komunikaciju zasnovane na društvenim mrežama. On omogućava da se povežete sa lјudima kroz govorne pozive, video pozive (koristeći kameru) i SMS poruke. Možete čak da sprovede i grupne konferencijske pozive. I, što je najkorisnije da Skype-to-Skype pozivi su besplatni i mogu se koristiti za komunikaciju sa bilo kim, koji se nalazi u bilo kom delu sveta, preko interneta.

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 300 miliona

 

11 - BAIDU TIEBA

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 300 miliona

 

12 - VIBER

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 249 miliona

 

13 - SINA WEIBO

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 222 miliona

 

14 - LINE

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 215 miliona

 

15 - SNAPCHAT

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 200 miliona

 

16 - YY

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 122 miliona

 

17 - VKONTAKTE (VK)

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 100 miliona

 

18 - PINTEREST

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 100 miliona

 

19- LINKEDIN

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 100 miliona

 

20 - TELEGRAM

 

Broj aktivnih korisnika mesečno: približno 100 miliona